Ras-informatie

Ras-informatie

HOVAWART

De Hovawart is van oorsprong een zeer oud Duits gebruikshondenras. De naam betekent ‘hofwacht’, een aanduiding voor de oorspronkelijke taak van dit ras. Het type hond kwam al voor in de Middeleeuwen en is teruggefokt in de eerste helft van de twintigste eeuw met als uitgangspunt in type gelijkende honden: grote boerenhonden, langharig en met hangende oren, zoals die nog op de boerenbedrijven werden aangetroffen. Hierbij zijn Duitse Herdershond, Kuvasz, Newfoundlander en Leonberger ingekruist.

De Hovawart is een grote, actieve, soepele en half-langharige hond die in de kleuren zwart met blonde aftekeningen (zwart-blond), zwart en in het blond kan voorkomen. De vacht heeft buiten de periodes van rui een normale vachtverzorging nodig. Al is de vacht makkelijk, de massage van het borstelen doet de huid ook goed.
Veel Hovawarts bereiken hoge leeftijden – 12 tot 14 jaar is geen uitzondering. Het is van belang dat de genetische afkomst goed bewaakt wordt.

De Hovawart beschikt over een bepaalde mate van wantrouwen tegenover vreemden. Hij is zelfbewust en vol zelfvertrouwen en heeft de eigenschap om zelfstandig te bepalen wanneer hij tot actie over moet gaan. Dit is bij berghonden nog sterker ontwikkeld.
De Hovawart wordt steeds meer gefokt naar de maatstaven die de huidige sociale maatschappij wenst. Daar moeten we niet uit het oog verliezen, waar de Hovawart voor staat en waar hij destijds voor gebruikt werd.  Tijdens de gedragstesten wordt ook geselecteerd op het bezitten van buit- en speldrift. Hierdoor is er een evenwichtige en meer vriendelijke Hovawart ontstaan die aansluiting bij zijn familie wil hebben, die kan functioneren in de maatschappij, maar nog steeds over verdedigingsdrang, strijdlust en hardheid beschikt. De Hovawart is met de juiste opvoeding, training, beweging een mentaal stabiel en gelukkig gezinslid. De Hovawart kan de meest onverwachte dingen uithalen die een glimlach op het gezicht toveren. Dat maakt de Hovawart nog leuker.

De opvoeding van de hond is van een enorm belang, daar anders het waakgedrag en eigen initiatief van de Hovawart aangewakkerd wordt.
Het is belangrijk om veel nadruk te leggen op een goede socialisatie binnen en buiten het gezin. Zoek een evenwicht tussen het zelfstandige karakter van de Hovawart en een natuurlijk overwicht van de gezinsleden die onderling op een lijn dienen te zijn. De Hovawart heeft dan toch een beetje ruimte nodig om zijn eigen ik te ontwikkelen. Een rechtlijnige en consequent vriendelijke benadering, werkt het beste in combinatie met het opbouwen van een eerlijke en oprechte band. Kader duidelijk jouw grenzen af. Houd er rekening mee dat een Hovawart met 3 jaar pas een stabiele trainingpartner wordt. Heb geduld, het wordt daadwerkelijk beloond.

Een Hovawart pup lijkt in het begin een geweldig zachte knuffel. Vanaf het is het belangrijk om dit kleine zachte knuffeltje heel snel uitgroeit tot een grote hond die geen respect heeft voor zijn baas als er niet is opgevoed. De consequente maar liefdevolle opvoeding begint dan ook zodra dit kleine knuffeldier uit het nest wordt meegenomen.
Let met kinderen op dat de pup een eigen plaats heeft, genoeg rusttijd heeft en dat de kinderen nooit alleen met een hond zijn.
Een hond (iedere hond) ziet een kind niet als zijn meerdere, wees daar op bedacht.
Met een goede socialisatie en voorzichtige stapsgewijze gewenning kan een Hovawart met andere diersoorten samen leven. Vergeet alleen nooit dat honden jagers zijn en andere diersoorten altijd jachtgedrag kunnen opwekken.

Kan u consequent zijn, de humor inzien van de Hovawart, vindt u het leuk om actief met uw hond te zijn en wil u een hond die er altijd is voor u, dan is de Hovawart de vriend(in) van uw leven.

Voor uitgebreide ras-info kan u de site van Raad van Beheer raadplegen:

https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-2/hovawart/